De ce apare insuficiența renală?
Există multe cauze care determină degradarea funcţiei renale. Două dintre cele mai frecvente sunt diabetul zaharat şi hipertensiunea arterială.- găsiţi detalii mai jos.
Dacă rinichii dumneavoastră cedează (atunci când funcția lor este redusă la 15% sau mai puțin faţă de valoarea normală), veţi produce urină mai puțină sau deloc, iar reziduurile nu vor fi eliminate corespunzător din corp. Aceste reziduuri, precum și excesul de apă, se acumulează în fluxul sanguin (uremie) și este posibil să observați umflarea mâinilor și picioarelor (edem) și dificultăți de respirație. Tensiunea arterială poate crește și s-ar putea să nu mai produceți suficiente globule roșii. Este posibil să vă simțiți obosit, rău și să vă pierdeți apetitul.
În cazul în care rinichii dumneavoastră cedează, tratamentul este obligatoriu, fie prin dializă, fie prin transplant. Dacă nu este diagnosticată și tratată, boala renală poate provoca convulsii (convulsii), poate duce la comă (pierderea cunoștinței) și poate provoca în final moartea.
Diabetul zaharat
Există două tipuri de diabet zaharat, care au cauze diferite, dar amândouă pot duce spre insuficiență renală. Diabetul de tip 1 înseamnă că organismul dumneavoastră nu produce insulină suficientă pentru a gestiona zahărul din sânge. În diabetul zaharat de tip 2 insulina produsă nu este folosită în mod eficient de către organismul dumneavoastră. Diabetul necontrolat permite zahărului să se acumuleze în sânge, deteriorând vasele de sânge din rinichi și reducând eficiența acestora. Multe persoane cu diabet dezvoltă hipertensiune arterială, care poate provoca leziuni la rinichi. Deși tratamentul diabetului s-a îmbunătățit, multe persoane cu diabet dezvoltă în continuare leziuni ale rinichilor.
Tensiunea arterială crescută/ Hipertensiunea arterială
Hipertensiunea arterială apare atunci când crește presiunea exercitată de sânge asupra pereţilor vasculari mai mult decât este normal. Aceasta afectează vasele mici de sânge din rinichi şi împiedică desfăşurarea normală a procesului de filtrare. Cauzele apariţiei hipertensiunii arteriale sunt, în mare măsură, necunoscute, dar în multe cazuri, aceasta pare să aibă legătură cu starea generală de sănătate, stilul de viaţă, cu lipsă de mișcare şi dieta.
Inflamaţia rinichilor (glomerulonefritele)
Boala renală este destul de frecventă dacă nefronii, unitățile de filtrare ale rinichilor, se inflamează. Aceasta poate cauza o scădere a producerii de urină, pierderea de sânge şi proteine prin urină şi umflarea mâinilor şi a picioarelor.
Alte cauze ale insuficienței renale
Boala renală polichistică este o boală genetică, care poate cauza formarea de chisturi de dimensiuni mari în rinichi, putând duce la insuficienţă renală.
Orice intervine în procesul de eliminare a urinei şi determină întoarcerea acesteia către rinichi, duce la afectarea renală. Obstrucţiile pot fi cauzate de: îngustarea uretrei, care apare cel mai frecvent înainte de naştere, producerea pietrelor la rinichi, apariția tumorilor sau mărirea prostatei la bărbaţi. Infecţiile urinare repetate pot, de asemenea, reprezenta o cauză a insuficienţei renale.
Cauze necunoscute
La aproximativ 20% dintre pacienţii care fac dializă nu se cunoaște cauza insuficienţei renale. Aceşti pacienţi se prezintă adesea la medic pentru prima oară atunci când insuficienţa renală se află deja în stadii avansate, când este dificil să se identifice cauza bolii.
Tratamentul insuficienței renale
Cel mai frecvent tratament oferit pacienților Diaverum este dializa. Pentru a depăși sentimentul de anxietate simțit, care este de altfel de înțeles la începerea tratamentului prin dializă, vă acordăm suport cu mult timp înainte, pentru a ne asigura că sunteți pregătit din punct de vedere fizic, mental și emoțional.
Echipa medicală vă va prezenta diferitele tipuri de dializă și soluții și vă va ajuta să luați o decizie potrivită nevoilor dumneavoastră medicale, dar și personale. Se întâmplă destul de frecvent să fie nevoie să vă pregătiți pentru dializă și pentru un eventual transplant de rinichi în același timp.