- Scade cantitatea de urină produsă de către rinichi;
- Apare hipertensiune sau hipertensiunea pre-existentă nu o mai puteți controla cu dozele obișnuite de medicație;
- Se reține lichid în țesuturi: apare umflarea picioarelor, a feței, dificultate în respirație, etc;
- Apare oboseala la eforturi reduse și senzația de frig;
- Puteți pierde pofta de mâncare;
- Se rețin toxine în sânge, cu consecințe asupra stării dumneavoastră clinice;
- Se produce un dezechilibru al electroliților și mineralelor din organism;
- Pot apărea anemia și afecțiuni osoase.
Pe masură ce rinichii încep să se deterioreze, funcțiile importante ale acestora se reduc. Astfel, reziduurile din corp (toxinele), nu mai pot fi eliminate corespunzător prin rinichi și se acumulează în organism, iar dumneavoastră vă veți simți rău, prin apariția senzației de greață, vomă, pierderea poftei de mâncare, dificultăți de concentrare.
În plus, rinichii nu mai sunt capabili să elimine sarea și apa în exces, acestea fiind reținute în organism și determină umflături ale picioarelor (edeme), creșterea tensiunii arteriale, dificultate în respirație, etc. Somnul de noapte poate fi dificil în aceste condiții și veți fi nevoit să folosiți o pernă în plus pentru a respira mai bine.
Puteți să observați în plus uscarea pielii și să aveți mâncărimi ale acesteia, fenomenul fiind cauzat de acumularea în organismul dumneavoastră al unui mineral numit fosfor.
Atunci când funcția rinichilor dumneavoastră scade, în organismul dumneavoastră se poate acumula deasemenea, un electrolit numit potasiu, care poate duce la aritmii (modificarea ritmului cardiac), chiar amenințătoare de viață.
O altă funcție a rinichilor este aceea de a produce hormoni, care ajută organismul dumneavoastră la producerea de globule roșii sanguine și la controlul sănătății oaselor. Astfel, în stadiile avansate ale BCR, organismul dumneavoastră nu mai poate să producă suficiente globule roșii și apare anemia, iar oasele pot deasemenea, să devină mai fragile.
Toate aceste simptome pot apărea foarte lent, de aceea dumneavoastră le puteți trece cu vederea și riscați să vă prezentați la medic doar la apariția unor probleme grave de sănătate, determinate de BCR aflată în stadii avansate.
În evoluţia graduală a BCR, toate acestea duc, într-o formă sau alta, la afectare cardio-vasculară (tensiune arterială necontrolată, modificări ale structurii inimii, apariția tulburărior de ritm cardiace, pericardită, afectarea vaselor de sânge din întregul organism), atunci când afecțiunea dumneavoastră nu este monitorizată îndeaproape de către medicul nefrolog.
Prin urmare, boala cronică de rinichi este o boală cu etiologie multifactorială (are cauze multiple). Aceasta necesită o abordare multidisciplinară, atât din punct de vedere al etiologiei, cât și al complicațiilor bolii din stadiile avansate, care implică nevoia de tratament a pacientului de către mai multe specialități medicale. Echipa multidisciplinară pentru îngrijirea integrată a pacienţilor cu boală cronică de rinichi trebuie să includă medici de familie, nefrologi, diabetologi, cardiologi, iar în funcție de situație, chiar și alte specialități medicale.
Diagnosticul BCR în stadiile 1 şi 2 depinde în mare măsură de medicii de familie şi de medicii de alte specialități (diabetologi, cardiologi, urologi, reumatologi, internişti, gastroenterologi). Aceștia, atunci când au suspiciunea de BCR, ar trebui să vă îndrume către medicul nefrolog pentru confirmarea diagnosticului, tratament și monitorizarea bolii.
Pentru diagnosticul bolii cronice de rinichi sunt necesare două consultaţii la interval de 3 luni cu minim:
- determinarea creatininei serice si estimarea RFG (eRFG <60mL/min/1,73 m²), care arată funcția rinichilor,
- determinări ale albuminei și creatininei din urina spontan emisă (de dimineață) şi calcularea raportului albumină/creatinină urinară (RAC ≥30mg/g) sau determinarea cantității de albumină eliminată de către rinichi în 24 de ore (≥30mg/24h).